ИМИ - БАН

Награда на ИМИ

Документи

Цифрово хранилище

Цифрово хранилище

Библиотека на ИМИ

Музей

По традиция престижните награди на името на американския физик и математик с български корени Джон Атанасов се връчват в деня на неговото рождение. С наградата се отличават млади български изследователи в областта на информационните технологии и компютърните науки.

Държавният глава връчи и учредените през 2012 г. грамоти "Джон Атанасов“ - ученици и техните преподаватели". В областта на информатиката грамоти получиха Иван Даниелов от Американския колеж в София с преподавател Емил Келеведжиев - главен асистент в Института по математика и информатика - БАН, и ръководител на националния ни отбор по информатика, и Виктор Даков от ОМГ "Акад. Кирил Попов" - Пловдив, с преподавател инж. Дарина Брънчева.

 

„Днес бъдещето на България и Европа не се решава на бойното поле, а в училищните стаи, развойните центрове и бизнес инкубаторите. Бъдещето на България не зависи от това кои са нашите опоненти и с кого ще водим хибридни, пропагандни и всякакви други войни. Бъдещето ни зависи от това кои сме, какво искаме и доколко сме амбициозни да го създадем, защото част от успеха е да се надгражда.“, каза президентът Плевнелиев в приветствието си към лауреатите на високия приз и гостите на церемонията в Бизнес Инкубатора на София Тех Парк.

Тазгодишните носители на грамотата "Джон Атанасов - първи стъпки в компютърните науки" са Христо Стоянов, Дона-Мария Иванова и Мартин Куванджиев за своите авторски проекти в национални и международни научни конкурси и фестивали.

Носителите на грамота „Джон Атанасов - за проект с голяма обществен принос са Дарин Маджаров и Николай Жейнов за създадената от тях образователна платформа Ucha.se. Тя дава достъп до видео уроци за всички учебни предмети от 1. до 12. клас. За по-малко от четири години екипът създава над 7000 урока и упражнения, които са разгледани над 16 600 000 пъти от 450 000 регистрирани потребители. Платформата се използва от българи в още 68 държави.

Грамота получиха и Тодор Лилков, Иван Митов, Стоян Митов и Христо Борисов - създатели на мобилното приложение "Гражданите". Създадената от тях мобилна апликация цели да подобри културата на движение по пътищата чрез активна гражданска позиция, подсилена с технология. За една година приложението има над 41 000 потребители, 4000 сигнала към институциите, 750 извинения и 44 000 снимки, които изграждат най-голямата структурирана база данни за нарушения в България.
В четирите категории на конкурса тази година бяха подадени 56 кандидатури. Голямата награда се присъжда на трима забележителни учени – това са д-р Елица Кьосева, д-р Зорница Козарева и д-р Веселин Райчев. И тримата развиват своя научен потенциал в чужбина. 

Д-р Елица Кьосева работи в областта на квантовата физика и е асистент-професор в Сингапурския университет по технологии и дизайн. Д-р Зорница Петрова е изследовател в областта на обработката на естествен език и машинно обучение. Ръководител на научноизследователската група по машинно самообучение на платформата "Алекса" на "Амазон" в Сънивейл, САЩ. Д-р Веселин Райчев работи във Федералния институт по технологии в Цюрих (ETH Zurich), Швейцария. Изследванията му са съсредоточени върху обучаването на компютрите автоматично да извършват дейности, свързани със софтуерното инженерство.

Архив на новините