ИМИ - БАН

Награда на ИМИ

Документи

Цифрово хранилище

Цифрово хранилище

Библиотека на ИМИ

Музей

За четиринадесети пореден път Ученическият институт по математика и информатика (УчИМИ) провежда Лятна изследователска школа по математика и информатика (ЛИШ’14)

От 10 до 29 август Ученическият институт по математика и информатика (УчИМИ) провежда Лятна изследователска школа по математика и информатика (ЛИШ’14).

В нея ще вземат участие 40 ученици, получили грамоти за отлично и много добро представяне на Ученическата секция на Пролетната конференция на Съюза на математиците в България (СМБ). Те са от Бургас, Варна, Враца, Димитровград, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Русе, Сливен, София и Шумен.

Това лято сред лекторите на школата са и бивши възпитаници на Ученическия институт, сега студенти в престижни световни университети – Антони Рангачев, Катерина Велчева, Калина Петрова, Галин Статев, Момчил Константинов, Светослав Колев и Петър Петров. Освен изявата им като лектори, те ще подпомагат участниците в школата в разработването на кратки проекти. За първи път тази година в школата има участници и от чужбина – трима ученици и техният ръководител от Македония.

През първия етап на ЛИШ ще се проведе и подготовката на националния ни олимпийски отбор по информатика. В него са и тримата медалисти от Международната олимпиада по информатика през юли 2014 г. в Тайван - Енчо Мишинев (златен медал), Христо Венев (златен медал) и Момчил Пейчев (сребърен медал).

Участниците в ЛИШ’14 ще представят своите разработени проекти през втория етап на школата в местността Узана на Габровския Балкан, в хотел „Прима S”, от 23-ти до 28-ми август.
Поканени са и учители, повечето от тях – научни ръководители на проекти. Заедно, учениците и учителите ще проведат Ученически работен семинар по математика, Ученически работен семинар по информатика и ИТ, и съответно Семинар за учители по математика и Семинар за учители по информатика и ИТ.

В Узана очакваме и българските участници в RSI’14 – Петър Гайдаров (ОМГ „Акад. К. Попов”) и Христо Стоянов (СМГ „Паисий Хилендарски”), които се представиха отлично. Research Science Institute – RSI, е ежегодно събитие на Центъра за високи постижения в обучението (Center for Excellence in Education - CEE) във Вирджиния, САЩ. Той е с продължителност 6 седмици и в него участват 75 ученици от средни училища от САЩ и от различни страни в Европа, Азия и Африка.

ЛИШ се осъществява с подкрепата на генералния спонсор - фондация "Америка за България, учредителите на УчИМИ – Съюз на математиците в България, фондация „Еврика”, Международна фондация „Св. св. Кирил и Методий” и Институт по математика и информатика при БАН, и „Американска фондация за България” .

Община Варна спомага за приятните преживявания на участниците.

:gallery}articles_images/lish14{/gallery}

Архив на новините