ИМИ - БАН

Награда на ИМИ

Документи

Цифрово хранилище

Цифрово хранилище

Библиотека на ИМИ

Музей

На 30 март т.г. на тържествена церемония Негово Певъзходителство Джон Грифин връчи медалите на двамата участници, спечелили пълен брой точки в Австралийското математическо състезание за 2015 година. Събитието се състоя в Заседателната зала на ИМИ и бе уважено от почетния посланик на Австралия за България - г-жа Индиана Трифонова.

Академик Петър Кендеров, председател на Съюза на математиците в България, и доцент Ивайло Кортезов приветстваха победителите и техните гости, и разказаха интересната история на провеждането на състезанието в България. 

Златните медалисти тази година са Иван-Александър Мавров, ученик в 9. клас, и Иван Тагарев, ученик в 5. клас. И двамата са възпитаници на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“. По регламент, учениците от 5. клас не получават медали, но Иван Тагарев бе награден освен с грамота за отличното си представяне, също и с малък сувенир, символизиращ родината на състезанието - Австралия. От 1994 година насам български участници традиционно печелят златни медали на престижното международно състезание.

 

Архив на новините