ИМИ - БАН

Награда на ИМИ

Документи

Цифрово хранилище

Цифрово хранилище

Библиотека на ИМИ

Музей

24. Балканска олимпиада по информатика (BOI) 2016 се проведе в Никозия, Кипър, от 27 юни до 2 юли т.г.


Олимпиадата е за ученици от средните училища и се организира от Кипърското компютърно общество под егидата на Министерството на образованието и културата и с подкрепата на местни бизнес организации. Досега Кипър е била домакин на BOI три пъти. Организаторите на олимпиадата споделят своята главна цел, а именно - престижното състезание по програмиране да повиши интереса на учениците от средните училища в региона на Балканите и Източна Европа към компютрите, информатиката и информационните технологии, да им даде възможност да докажат своята компетентност при решаване на проблеми с помощта на компютри, а така също да обменят знания и опит със свои връстници от съседните страни.

В Никозия българският отбор по информатика завоюва четири медала. Златни медалисти са Христо Венев, 12. клас, СМГ “Паисий Хилендарски” и Енчо Мишинев, 11. клас, МГ, “Атанас Радев” - Ямбол. Със сребърен медал е отличен Александър Кръстев от 9. клас на МГ “Д-р Петър Берон“ - Варна, а Даниел Атанасов, 12. клас, СМГ “Паисий Хилендарски”, спечели бронзов медал. Ръководител на отбора ни е Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика при БАН. Заместник-ръководител е Антон Шиков.

БОИ е ежегодно състезание за ученици от държавите на Балканския полуостров. Правилата на олимпиадата са сходни на тези на Международната олимпиада по информатика - това е индивидуално състезание, в което всяка държава може да участва най-много с четирима състезатели в официалното класиране. В продължение на два дни участниците трябва да решат по 3 алгоритмични задачи за 5 часа, като след приключването на състезателното време решенията им се оценяват с различни тестови примери и се прави съответното класиране. Състезанието се състои от два кръга, които се провеждат в два дни.

Архив на новините