ИМИ - БАН

Награда на ИМИ

Документи

Цифрово хранилище

Цифрово хранилище

Библиотека на ИМИ

Музей

От 9 до 18 септември т.г. в Централното фоайе на Българската академия на науките е разположена изложбата „Разрушение и съзидание”. Мобилната изложба е част от проекта за цифровизация на творчеството на Колю Фичето – „Майсторът и времето”. Проектът е реализиран от Института по математика и информатика при БАН, Регионален исторически музей - Велико Търново и РНБ "П. Р. Славейков" - Велико Търново.

С тази инициатива отбелязваме 215 години от рождението на първомайстора на българската архитектура Никола Фичев. Работата по създаването на тази изложба показва по недвусмислен начин как един чисто научен интердисциплинарен проблем, какъвто е проблемът за цифровизиране на архитектурни обекти, прераства в социално значим проект с общонационален характер.

Експозицията „Разрушение и съзидание” представя на 15 пана подбрани резултати от проекта за цифровизация – снимки и информация за част от най-известните обекти на уста Колю Фичето. Това са църкви, мостове, жилищни и обществени сгради – истински архитектурни шедьоври, чрез които да покажем на хората как не само във времето, а и в пространството могат да направят една разходка с майстора.

Създаването на изложбата получава и подкрепата на Община Велико Търново и бе част от програмата на „Регион Велико Търново - кандидат за европейска столица на културата” през 2019 година. Изложбата е представена за първи път в старата ни столица в рамките на Международната конференция "Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство" - DIPP2013.

Входът е свободен. Заповядайте!

Архив на новините