ИМИ - БАН

Награда на ИМИ

Документи

Цифрово хранилище

Цифрово хранилище

Библиотека на ИМИ

Музей

На първата по рода си публична лекция на носител на наградата „Джон Атанасов”, състояла се на 9 октомври тази година, присъстваха видни български учени и изследователи.

Специалистът по компютърна лингвистика д-р Слав Петров е дванадесетият лауреат на президентската награда „Джон Атанасов”, която му бе присъдена за постижения в областта на информационните и комуникационните технологии.

Престижният приз се връчва от 2003 г. насам с цел да поощри талантливите български учени за разработки с висок приложен потенциал.

Слав Петров е ръководител на научно-изследователска група в компанията Google от 2009 г. Обещаващият български учен има редица постижения, сред които изработване на подобрен алгоритъм за граматичен анализ; автор е и на граматично допълнение на системата Google Translate, довело до много по-точни преводи на повече от 60 езика, включително и на български.

На своята лекция в Големия салон на БАН, Слав Петров разказа за своята работа и за предизвикателствата, пред които се изправя екипът му в Google. След презентацията въпроси зададоха акад. Петър Кендеров и проф. Аврам Ескенази.

Архив на новините