ИМИ - БАН

Награда на ИМИ

Документи

Цифрово хранилище

Цифрово хранилище

Библиотека на ИМИ

Музей


За седми пореден път Фондация „Humboldt” отличи иновативни мрежови идеи на свои възпитаници, които получиха престижната Humboldt Alumni Award, връчена им на тържествена церемония през юни т.г. Целта на програмата е насърчаване на академичните и културните връзки между Германия и родните държави на Хумболтианците, и укрепване на сътрудничеството им в съответните региони.
Инициативата за създаване на мрежата "Humboldt Astroinformatics Networking", създадена от астронома и компютърен специалист проф. Милчо Кирилов Цветков, има за цел да свърже учени от България и съседните й държави, а също и от Армения, Германия и Украйна, които провеждат изследвания в областта на астроинформатиката.

Плановете предвиждат членовете на мрежата да споделят информация за иновациите в областта на информационните технологии. Мрежата ще действа и като платформа за започване на съвместни научни изследвания. Ще бъде създаден уеб-портал за обмен на информация и работа в мрежата, които ще бъдат насочени и към младите изследователи в областта.
Професор д-р Милчо Цветков е асоцииран член в Института по математика и информатика при Българската академия на науките в София от 2013 година.
Той защитава своята докторска степен по физика и математика в Ереванския държавен университет, Армения, през 1976 г. От 1988 г. до 1990 г. Милчо Цветков провежда изследвания като сътрудник на фондация „Александър фон Хумболт” в университета в Мюнстер.

Повече за наградата, както и за победителите тази година, можете да прочетете тук.

 

Архив на новините