ИМИ - БАН

Награда на ИМИ

Документи

Цифрово хранилище

Цифрово хранилище

Библиотека на ИМИ

Музей

ЕUCYS е Европейски конкурс за млади учени, който се организира за първи път през 1989 година, и е един от най-реномираните конкурси в света, наред с Intel ISEF.

България участва в него за 16-та поредна година, а участието се организира от МОН. Всяка държава от ЕС може да изпрати до три проекта в различни научни дисциплини, които в продължение на три дни биват оценявани от 15-20-членно жури, изтъкнати специалисти от пълния спектър научни дисциплини, които обхваща конкурса.

Тази година нашите участници получиха общо четири награди за трите си представени проекта, което е безпрецедентен случай не само в историята на българското участие в EUCYS'2014, но е рядкост и за състезанието като цяло. Ето ги и резултатите:

• Втора награда – Петър Гайдаров, 12 кл., ОМГ "Акад. Кирил Попов", Пловдив. "Разстояние на Хеминг от полиноми над GF(2)"

• Почетна награда на Стокхолмски младежки научен семинар – Петър Гайдаров, 12 кл., ОМГ "Акад. Кирил Попов", Пловдив. "Разстояние на Хеминг от полиноми над GF(2)"

• Награда на EUROfusion – Григори Матеин, 12 кл., 91 НЕГ "Проф. Константин Гълъбов", "Анализиране на звука от загряване на водни разтвори с различни концентрации"

• Награда на Intel ISEF - Васил Василев и Марин Шаламанов, 12 кл., НПМГ "Акад. Любомир Чакалов", "Генетични алгоритми за техничен анализ на валутната борса"

И Петър,и Марин, и Васил са кадри на Ученическия институт по математика и информатика и вече няколко години ни радват със своите постижения, които получават признание у нас и по света (тази година Петър Гайдаров влезе в топ 10 за най-добра презентация на ежегодната изследователска школа RSI в MIT, а Марин и Васил от няколко години са сред най-добрите ни участници на национално ниво и в олимпиади).

Ето какво сподели Константин Делчев, ръководител на българската делегация, в своя публикация на http://vivacognita.org/forums/index.php?/blog/2/entry-7-%E2%84%963-%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BF%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-eucys2014/:

България участва за 15-ти път в най-престижния научен конкурс за ученици в Европа и никога до момента не сме имали два награждавани проекта от едно издание, камо ли всичките три, единият с две награди. Много малко пъти в цялата 26-годишна история на конкурса това се е случвало на когото и да било. А сега това ни се случи, по един великолепен начин, който показва, че усилията, полагани в България за най-младите учени, са в правилната посока и дават категоричен резултат!

Архив на новините