ИМИ - БАН

Награда на ИМИ

Документи

Цифрово хранилище

Цифрово хранилище

Библиотека на ИМИ

Музей

Британският математик Андрю Уайлс спечели Абеловата награда за доказването на последната теорема на Ферма, съобщава Асошиейтед прес. Идеите на Уайлс и използваните от него полустабилни елиптични криви са “открили нова ера в теорията на числата“, обоснова се Норвежката академия на науките.
Отличието се присъжда всяка година в Осло от Норвежката академия на науките и литературата за изключителни постижения в областта на математиката. Наградата се придружава от чек на стойност 6 млн. крони (930 000 долара).
И тази година, тържествената церемония по връчването на наградата ще се състои на 24 май в Осло.

Наградата е учредена от правителството на Норвегия през 2002 г., за да бъде отбелязана 200-годишнината от рождението на един от най-великите математици - норвежеца Нилс Хенрик Абел (1802-1829). Въз основа на откритие на френския математик Огюстен Луи Коши, Абел развива теорията за сходимост на степенните редове и първи изследва напълно сходимостта на биноминалния ред. Абел поставя също основите на теорията на интегралните уравнения.
За първи път наградата е връчена през 2003 г.
Тазгодишният носител на наградата - сър Андрю Джон Уайлс, е английски и американски математик, професор по математика в Принстънския университет, завеждащ неговата катедра по математика, член на научния съвет на Института по математика Клей. Уайлс е роден на 11 април 1953 г. в Кеймбридж. Носител е на Ордена на Британската империя, Кралски медал, а сега и на Наградата „Абел“.

Архив на новините