ИМИ - БАН

Награда на ИМИ

Документи

Цифрово хранилище

Цифрово хранилище

Библиотека на ИМИ

Музей

За осемнадесета поредна година Ученическият институт по математика и информатика (УчИМИ) организира своята Ученическа конференция. Тя ще се проведе от 12 до 14 януари, а тази година неин домакин е ПМГ „Константин Величков” – град Пазарджик. Конференцията се провежда с подкрепата на Община Пазарджик и кмета на Общината г-н Тодор Попов. Събитието ще бъде уважено и от г-жа Валентина Танева, съветник по образование, наука и иновации на Президента на Република България.

Откриването на Конференцията ще се състои на 12.01.2018 (петък) от 18:00 часа в голямата зала на Младежкия дом в Пазарджик. Официалното закриване и награждаване на участниците е на 13.01.2017 г. от 18:00 ч. в същата зала. Непосредствено преди това, от 17 ч. доц. Евгения Сендова и участниците в RSI`17 - Таня Оцетарова от МГ "Акад. Кирил Попов", Пловдив, и Иван Иванов от Американския колеж в София, ще разкажат за работата си по време на престижната международна школа.

За участие в Ученическата конференция тази година са се класирали проектите на 70 ученици от 8. до 12. клас, които учат в математически и професионални гимназии, а също и в средни училища от цялата страна. Пред научното жури децата ще представят 50 авторски проекта в областта на математиката, информатиката и информационните технологии, които са разработили индивидуално или в съавторство със свои съученици. В работата по проектите си учениците могат да използват помощта на научен ръководител или консултант.

Програмата на Конференцията можете да видите тук.

Прочети още...

На 19 декември 2017 г. в Заседателната зала на Факултета по математика и информатика се проведе поредната сбирка на Колоквиума на ФМИ. Проф. Едуард Саф от Университета на Вандербилт, САЩ, чуждестранен член на БАН, изнесе лекция на тема: "The Chebyshev Problem for Riesz Potentials".

По време на събитието бе официално връчена и наградата „Роуз и Ървинг Саф“, чийто носител тази година стана Борислав Анчев, студент в специалност „Математика и информатика“ на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Призьорът пристигна в София специално за случая и използва възможността да благодари лично на основателя на Наградата.

На сбирката на Колоквиума присъстваха акад. Веселин Дренски, директор на ИМИ, проф. Петър Бойваленков, зам.-директор на ИМИ, колеги от Института и ФМИ.

Професор Саф е изтъкнат специалист в теорията на приближенията, главен редактор на списанието на Шпрингер Constructive Approximation и директор на Центъра за конструктивни апроксимации във Вандербилт.

На заседание на Комисията за определяне на носител за 2017 г. на наградата „Роуз и Ървинг Саф“ членовете на комисията единодушно решиха носителят на наградата „Роуз и Ървинг Саф“ за 2017 г. да е Борислав Антонов Анчев. Той е студент в образователно-квалификационна степен „бакалавър“, специалност  „Математика и информатика“ на Великотърновския университет  „Св. Св. Кирил и Методий“.

Борислав има отличен успех и изявени интереси към научна работа. Вече има представен доклад на Научна конференция на младите изследователи във ФМИ, ВТУ, проведена през май 2017 година,  където му е присъдена награда за теоретично изследване. Работата му е свързана с разбиването на естествените числа, като се подготвя и нов доклад за национална  конференция. Включен е и в два научни проекта във ВТУ – "Приложение на математически софтуер в обучението по математика и в научните изследвания" и „Оптимизации в областта на софтуерното инженерство – методологии за разработване, реализация и интеграция в обучението."

Прочети още...

От 18 до 20 ноември 2017 г. в София се проведе единадесетото издание на Есенния математически турнир “Академик Стефан Додунеков” (ЕМТ) за ученици от 8-ми до 12-ти клас. ЕМТ е включен в календара за извънкласна дейност на СМБ и се организира със съдействието на Американска Фондация за България (АФБ) и Фондация “Георги Чиликов”.

Състезанието е индивидуално, като има индивидуално и отборно класиране. Всеки отбор се състои от 4-ма ученици от съответния клас. За отборното класиране се сумират точките на участниците от съответния отбор. Не се разрешава участие на повече от един отбор от клас от училище, но броят на индивидуалните участници не е ограничен.

Тази година в ЕМТ участваха над 500 ученици от Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Плевен, Пловдив, Русе, София, Хасково и Шумен.
Наградени с Грамота за отлично представяне бяха 33-ма, трета награда (бронзов медал) получиха 21, втора награда (сребърен) - 11, а първа награда, златен медал - 18 ученици.

В отборното класиране СМГ "Паисий Хилендарски" спечели най-много награди (купи), ето защо без изненада те са първенци и в комплексното класиране. Веднага след тях се наредиха ППМГ "Акад. Никола Обрешков" - Бургас и МГ "Д-р Петър Берон", Варна.

Прочети още...

Архив на новините