ИМИ - БАН

Награда на ИМИ

Документи

Цифрово хранилище

Цифрово хранилище

Библиотека на ИМИ

Музей

На 65-годишна възраст почина професор Джонатан Боруайн

 

С дълбока тъга съобщаваме, че нашият колега Джонатан Боруайн, почетен професор в Университета в Нюкасъл, Австралия, почина на 2 август 2016 г. на 65-годишна възраст. Професор Боруайн е чуждестранен член на Българската академия на науките и скъп приятел на Института по математика и информатика. Той поддържаше близки връзки с българската математическа общност, посредством съвместната си работа с няколко български математици, като домакин на български учени и участник в проекти и научни прояви, включващи Института по математика и информатика и Съюза на математиците в България. Той беше член на Редакционния съвет на списанието на Българската академия на науките Comptes rendus de l'Academie Bulgare des Sciences.

Джон е роден в Сейнт Андрюс, Шотландия, през 1951 година. През 1971 завършва Университета на Западно Онтарио, Канада, а през 1974 защитава докторска дисертация в Оксфордския университет като Роудсов стипендиант. Професионалният му път включва Университета Далхаузи (1974–91), Университета Карнеги-Мелън (1980–82), Университета на Ватерло (1991–93) и Университета Саймън Фрейзър (където започва работа през 1993). Списъкът с наградите му включва Наградата Шовене (1993), членство в Кралското общество на Канада (1994), членство в Американската Асоциация за напредък в науката (2002). Той е доктор хонорис кауза на Университета на Лимож, Франция (1999), и е чуждестранен член на БАН от 2003 година. Избран е за член на Австралийската академия на науките през 2010 г.
Научното наследство на Джон покрива забележително широк кръг от области от чистата и приложната математика. Неговите приноси към функционалния анализ, геометрията на Банахови пространства, оптимизацията, вариационния анализ, специалните функции и компютърните науки разкриват впечатляващо и дълбоко вникване в самата същност на математиката, а също и интуиция как да поставят и решават трудни математически задачи.

Еднакво дълбоки и всеобхватни са неговите познания за ролята на математиката и нейните приложения в бъдещото развитие на нашата цивилизация. Той беше един от пионерите и убедено насърчаваше експерименталната математика, която вече разкрива вълнуващи нови възможности за развитие не само на математиката, но и на науката като цяло.
Според последните данни, той е публикувал 388 статии в списания, 103 статии в реферирани издания или сборници с доклади от конференции, на които е бил лектор по покана. Неговите изследвания са цитирани 6593 пъти. Джонатан Боруайн има няколко десетки докторанти и пост-докторанти. Той беше забележителен популяризатор на на науката като цяло и на математиката, в частност. Автор е на голям брой публикации, насочени към по-широка аудитория, в които споделя своите научни познания и/или своето мнение за съвременните научни политики.
Джон се посвети на световната математическа общност отдадено и с голяма енергия. Той беше Управител на Американската математическа асоциация (2004-07), Президент на Канадското математическо общество (2000-02), Председател на борда на Националната научна библиотека на Канада (2000-03), Председател на Научния комитет на Австралийския институт на математическите науки (AMSI), Председател на Комитета за електронна информация и комуникации (CEIC) на Международния съюз на математиците (2007-2010)… и този списък е неизчерпаем.
Кончината на Джон е огромна загуба за цялата математическа общност, за неговите приятели по целия свят, за неговите колеги. Нашите искрени съболезнования отпращаме към неговото любящо семейство – съпругата му Джуди, техните три дъщери – Рейчъл, Наоми и Това, неговите родители Беси и Дейвид Боруайн, внуците му Джейкъб Джоузеф, Ноа Еразмъс, Скай, Зоуи и Тай, сестра му Сара, брат му Питър и снаха му Дженифър Мур.

Архив на новините