ИМИ - БАН

Награда на ИМИ

Документи

Цифрово хранилище

Цифрово хранилище

Библиотека на ИМИ

Музей

STEM Discovery Week 2018

 

3-29 април е седмица на откритията в STEM-областите (Science, Technology, Engineering, Mathematics)! Целта е да се стимулират повече от 500 STEM-дейности, които да обхванат над 10,000 училища в 30 страни. Могат да участват обществени и частни проекти, правителствени и неправителствени организации, компании, университети, училища.

За да станете партньор в инициативата „Седмица на откритията“, трябва да свържете организацията си с тази инициатива, като следвате инструкциите, дадени на адрес: http://www.scientix.eu/documents/10137/694877/SDW18_Web_Page_Guide_HTML.pdf/6339111a-d520-4ea7-82af-dfed6626946c

В резултат логото на вашата институция ще бъде публикувано заедно с всички останали партньори. Дейностите ви ще бъдат популяризирани на картата на събитието.

Всички, които организират STEM –дейности през април 2018, могат да се включат в състезанията в рамките на „Седмицата на откритията в STEM-областите“ и да получат награди от международни проекти и организации по STEM-образование. Ако вече планирате събитие или дейност, свързана със STEM, може да го включите в картата на дейностите, като използвате онлайн формата от адрес: https://www.surveymonkey.com/r/sdw2018

За повече информация: STEM Discovery Week 2018

Общото събрание на Българската академия на науките реши на днешното си извънредно заседание да бъдат преустановени протестните действия по повод приетия от Народното събрание бюджет на БАН за 2018 г. Членовете на ОС приеха декларация, в която се казва, че БАН приема постигнатите с правителството договорености като първа стъпка към интензивен диалог с научната общност за нормализиране на отношението към научните изследвания и за мястото, което науката трябва да заема в една държава  член на Европейския съюз.

Целият текст на декларацията може да видите тук.

На извънредното си заседание членовете на ОС гласуваха решение за сваляне на черните знамена от фасадите на сградите на Академията и на протестните обръщения от всички  интернет страници.

На 27 октомври т.г. Институтът по математика и информатика отбеляза своята 70-а годишнина с Тържествено честване в Големия салон на Българската академия на науките. По време на официалната церемония бяха връчени почетните знаци на президента на Република България Румен Радев, който е патрон на събитието, и на Министерство на образованието и науката за изключителен принос в развитието на математиката и информатиката.

Събитието бе почетено от председателя на Академията, акад. Юлиан Ревалски, представители на ръководството на БАН, от зам.-министъра на образованието и науката проф. Иван Димов, директори на институти на БАН, представители на университети от цялата страна, на бизнеса и няколко фондации, с които Институтът има дългогодишно ползотворно сътрудничество.

Юбилеен доклад за историята и постиженията на ИМИ изнесе директорът на Института - акад. Веселин Дренски. Проф. Нели Димитрова запозна гостите на събитието с научноизследователската, научно-приложната и проектната дейност на Института, а проф. Бойваленков изнесе доклад на тема "ИМИ и бъдещите поколения математици и информатици“. Във фоайето пред Големия салон бе организирана изложба, в която бяха представени историята на ИМИ, публикационната и проектната му дейност през изминалите години.

Специален музикален поздрав бе поднесен от ученици от Националното музикално училище „Любомир Пипков“, които изнесоха кратка програма пред гостите на събитието. 

Директорът на ИМИ изказа признанието на ръководството на Института към колеги, имащи значителна роля за израстването и утвърждаването на ИМИ като водещ научен център в България в областта на математиката и информатиката и ги награди с Медал с лента на ИМИ.

В галерията по-долу можете да видите избрани моменти от Тържественото честване.

 

На 27 октомври т.г. Институтът по математика и информатика отбелязва 70 години от своето създаване. Годишнината ще бъде отбелязана с тържествено честване и изложба, посветена на историята и постиженията на Института, в Големия салон на БАН от 14 часа. Патрон на събитието е Президентът на Република България г-н Румен Радев.

На 25 и 26 октомври в Мултимедийната зала на ИМИ ще се проведе научна конференция под надслов "Да обменим идеи", на която ще бъдат представени постиженията на учените от ИМИ в достъпен за широката публика формат. Проектната дейност на ИМИ ще бъде представена с изложба, разположена във фоайето на III етаж на Института.

В рамките на тържественото честване ще бъде открит и виртуалният Музей на математиката и информатиката в България. Колегите и гостите на събитието ще могат да разгледат някои от експонатите на музея и на живо. В библиотеката на ИМИ ще бъде разположена изложба, представяща периодични издания, монографии и книги, публикувани през последните години от учените на ИМИ.

Програма на конференцията, а също и повече информация за тържественото честване можете да намерите на сайта на Института.

Архив на новините