ИМИ - БАН

Награда на ИМИ

Документи

Цифрово хранилище

Цифрово хранилище

Библиотека на ИМИ

Музей

Наградата по математика „Роуз и Ървинг Саф” е учредена от проф. Едуард Саф от Университета Вандербилт в Тенеси, САЩ, чуждестранен член на БАН, в памет на неговите родители.

Тя се присъжда всяка година на студент по математика за отличен успех и високи постижения в областта на математиката. 

Мартин Рачев има отличен успех, задълбочени знания и умения по изучаваните учебни дисциплини в специалността „Приложна математика“. 

Още от ученик той проявява интерес към математиката и тя става негова страст. Сериозните му постижения започват в ранна възраст: още в 4-ти клас участва в националните състезания по математика. 

От 5-ти клас Мартин Рачев е приет с максималния бал в Математическата гимназия „Гео Милев“ - град Плевен; този бал все още не e постигнат от друг ученик за това училище, което е с традиции в откриването и подготовката на много таланти в областта на математиката. На матурите след 7-ми и 12-ти клас има отлични оценки 6.00 на изпитите по математика. След завършване на училищното си образование е приет в редица български университети - без входящ изпит, както и в някои престижни чуждестранни университети и колежи, но избира Техническия университет - София. Докато е ученик, Мартин Рачев получава над 50 награди и медали на национални и международни състезания по математика.
Като студент, Мартин Рачев поддържа отличен успех, участва дейно в университетския живот и се интересува от всичко случващо се. Участва в отбора на ТУ- София по математика и печели 1 златен медал през 2012 г. и 3 сребърни медала от Националната студентска олимпиада по математика през 2013, 2014 и 2015 г. През 2014г. спечелва сребърен медал на Националната студентска олимпиада по компютърна математика. Мартин Рачев е награждаван няколкократно от Академичният съвет на ТУ- София за успехите си по математика.

Архив на новините