ИМИ - БАН

Награда на ИМИ

Документи

Цифрово хранилище

Цифрово хранилище

Библиотека на ИМИ

Музей

Националният конкурс „Млади таланти” има за цел да предизвика ученици с изразен интерес към науката да разработят научни и иновационни проекти в областта на природо-математическите науки, информационните и комуникационни технологии и социалните науки.

Конкурсът се провежда за седемнадесета поредна година, като ИМИ е домакин и съорганизатор на МОН за първи път. Институтът отваря широко вратите си за младите таланти на 28 и 29 април, когато ще се проведе конкурсната програма. Четири проекта от различни области на науката ще бъдат избрани за участие в EUCYS – европейският конкурс за млади учени (European Union Contest for Young Scientists).

Журито тази година е различно от минали години, като председател за първа година е доц. дмн Емил Колев. Обявяването на спечелилите проекти и официалното награждаване ще се състои на 30 април в Музея за история на София.

Кратка история на българското участие в EUCYS: най-големите успехи, постигнати от българи на EUCYS, са били от възпитаници на УчИМИ - през 2011 г. втора награда взима проектът “DriveFreeZ” на Калина Петрова, Георги Георгиев и Георги Атанасов, a през 2014 г. втора награда печели Петър Гайдаров с проекта „Разстояние на Хеминг от полиноми над GF(2)”. От специалните награди през 2014 г. Петър Гайдаров печели почетната награда на Стокхолмския младежки научен семинар, Григори Матеин (физика) – наградата на EUROfusion, a Марин Шаламанов и Васил Василев - наградата за участие на Intel ISEF.

Правилника на конкурса и повече допълнителна информация можете да намерите на: https://www.mon.bg/?go=news&p=detail&newsId=1052.

Архив на новините