ИМИ - БАН

Награда на ИМИ

Документи

Цифрово хранилище

Цифрово хранилище

Библиотека на ИМИ

Музей

  

На 4 юни 2015 г., веднага след тържественото награждаване на медалистите от Австралийското математическо състезание, математическите таланти на България, заедно със своите преподаватели и съмишленици, отпразнуваха 15-тата годишнина от основаването на Ученическия институт по математика и информатика (УчИМИ). Организатори на събитието бяха учредителите на УчИМИ - Институтът по математика и информатика при БАН, Съюзът на математиците в България, фондация „Еврика“ и Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий“.

Председателят на Настоятелството на УчИМИ чл.-кор. Олег Мушкаров говори за УчИМИ, чийто ръководител беше през тези 15 години. С презентация акад. Петър Кендеров, председател на УС на СМБ, проследи създаването и развитието на Ученическия институт.

От името на Президента на Република България поздравление прочете г-жа Анна-Мари Виламовска, секретар по иновации и здравеопазване, в което беше изказано възхищение от целенасочените усилия за развитието на блестящи млади български умове и за развитието на българското общество.

„Създаденият от вас Ученически институт по математика и информатика се е превърнал в международен еталон за това как се откриват и развиват таланти, как те се научават да се състезават, да са екип, да намират креативни решения, смели стратегиии и иновативна тактика – инструменти, с които да постигат победи първо в рамките на националните и международни състезания, победи, с които всички ние се гордеем“, се посочва още в поздравителния адрес.

Поздравление от името на Министерството на образованието и науката поднесе заместник-министър проф. Николай Денков.

Сред гостите на честването бяха бивши и настоящи възпитаници на УчИМИ; специално видеопоздравление отправиха „учимици“, които сега са в престижни европейски и американски университети.

Бяха връчени плакети и грамоти за значителен принос на преподаватели и учители по математика и информатика на редица университети и училища в страната, на колеги с огромен принос за създаването и утвърждаването на УчИМИ, за материална и логистична подкрепа и за принос в научното развитие. Домакин и водещ на тържеството бе директорът на Института по математика и информатика – БАН акад. Юлиан Ревалски. Музикален поздрав отправиха ученици от националното музикално училище „Любомир Пипков“.

Архив на новините