ИМИ - БАН

Награда на ИМИ

Документи

Цифрово хранилище

Цифрово хранилище

Библиотека на ИМИ

Музей

За първи път през тази година конкурсът за отличията „Джон Атанасов“ включи и две нови категории: грамоти „Джон Атанасов – първи стъпки в компютърните науки“ за ученици и студенти от 12 до 22-годишна възраст, отличили се с авторските си проекти в национални и международни научни конкурси.
Носител на грамотата “Джон Атанасов - първи стъпки в компютърните науки” за 2015 г. е Христо Стоянов, студент първа година в Станфордския университет в САЩ. Той представи България в международното състезание Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) 2015 в категорията „Софтуерни системи“, а през 2014 г. влезе в топ 5 на писмените разработки на конкурса RSI.

Марин Шаламанов и неговият учител Петър Петров, както и ученикът Виктор Кирилов и преподавателят Красимир Асенов са носителите на грамоти “Джон Атанасов - ученици и техните преподаватели” за 2015 г. През изминалата година те спечелиха челни места в някои от най-трудните международни ученически олимпиади в направленията информатика и информационни технологии.
Призът „Джон Атанасов“ се присъжда за особени постижения в областта на компютърните науки. Специалистът по микроелектромеханични системи д-р Цено Галчев е тринадесетият лауреат на президентската награда. Той е на 33 години и работи в Мичиганския университет в САЩ. Д-р Галчев получи престижната награда на официална церемония в Президентството вчера.
Д-р Галчев създава микросистеми, които преобразуват кинетичната енергия около тях в електричество, което може да захранва електронни системи и схеми. Разработената технология е патентована и поставя световен рекорд за ефективност при преобразуването на нискочестотни вибрации. Научната тема, по която работи в момента, е свързана с разработването на различни микросистеми с цел да се записват електрическите сигнали в мозъка, да се изучава неговата дейност, и в бъдеще да може да се стимулират и модулират неговите функции.
Д-р Галчев ще изнесе отворена лекция за широка публика днес (6 октомври) във Vivacom Art Hall от 17.00 часа, в която ще представи основните акценти от работата си.

 

Архив на новините