ИМИ - БАН

Награда на ИМИ

Документи

Цифрово хранилище

Цифрово хранилище

Библиотека на ИМИ

Музей

По случай навършването на 70 години от основаването на Института по математика и информатика, на 25 октомври 2017 г., официално ще бъде открит музеят „Математика и информатиката в България“ (ММИБ). Освен сбирката от музейни експонати, която тогава ще бъде показана официално за първи път, музеят има и виртуална част – сайт, посветен на историята на математиката и информатиката в България, като са обхванати предимно периоди от Освобождението (1878) до 90-те години на ХХ в. Информацията в сайта постоянно се допълва и обогатява.

Виртуалният музей съдържа седем направления: За музея, Учени и просветители, Средища на наука и образование, Изяви, Периодика, Хумор, Колекция. Основните му цели са да бъде хранилище на историята на математиката и информатиката в България, да има образователна насоченост, като поднася информацията на достъпен език чрез подходящо систематизирани текстове и изображения, да дава достъп до допълнителна информация по отделните направления чрез специално съставени библиографии и връзки към дигитални копия на оригинални документи и статии, да осигурява обратна връзка за разширяване и корекции на информацията.

Прочети още...

Млади жени учени в областта на естествените науки имат възможността да кандидатстват за Национални стипендии в рамките на международната стипендиантска програма „За жените в науката“. Кандидатурите за конкурса могат да бъдат подавани от 31 март 2017 г., като и тази година ще бъдат присъдени три стипендии на стойност 5000 евро всяка.

Прочети още...

ВТОРИЯТ НОСИТЕЛ НА НАГРАДАТА „АКАДЕМИК СТЕФАН ДОДУНЕКОВ“
Е НИКОЛАЙ АНГЕЛОВ ОТ ОУ „НЕОФИТ РИЛСКИ“ В РОДНИЯ МУ ГРАД КИЛИФАРЕВО

Наградата „Академик Стефан Додунеков“ е учредена през 2014 година с решение на Научния съвет на Института по математика и информатика при Българската академия на науките, представлява грамота и малка парична награда и се връчва ежегодно на ученик от ОУ „Неофит Рилски“ в град Килифарево за постигнати високи резултати в учебния процес.

Прочети още...

Наградата „Васил Попов” се връчва в чест на българския математик Васил А. Попов (1942-1990), който е известен най-вече със своя принос към Теорията на апроксимациите. Наградата ще бъде връчена за осми път на Петнадесетата международна конференция по Теория на апроксимациите, която ще се проведе от 22 до 25 май 2016 г. в Сан Антонио, Тексас.

Краен срок за изпращане на номинациите: 15 ноември 2015 година

Прочети още...

Архив на новините