ИМИ - БАН

Награда на ИМИ

Документи

Цифрово хранилище

Цифрово хранилище

Библиотека на ИМИ

Музей

Българските ученици, лауреати от международното Австралийско математическо състезание за 2012 и 2013 г., ще бъдат наградени на официална церемония в сградата на Българската академия на науките (ул. „15 ноември” 1). Събитието ще се състои на 22 април 2014 г. (вторник) от 17:00 часа в Големия салон на БАН.

Почетен гост на официалната церемония ще бъде Президентът на Република България г-н Росен Плевнелиев.

Медалите ще връчи Н. Пр. г-жа Джени Блумфийлд, посланик на Австралия за България.

Организатори са Българската академия на науките, Институтът по математика и информатика при БАН и Съюзът на математиците в България.


За Австралийското математическо състезание:

Австралийското математическо състезание е международно математическо състезание на английски за ученици от 3 до 12 клас. Състезанието е едно от най-големите от този род в света (в него вземат участие 38 държави; през всяка от последните години в него участват малко под половин милион ученици, повечето от които от Австралия, Нова Зеландия и Океания).

Първото издание на конкурса през 1978 е включвало над 60000 участника, а оттогава досега в него са участвали общо осемцифрен брой деца. Състезанието се организира от организацията с идеална цел Australian Mathematics Trust. Авторите на задачите са сред най-опитните преподаватели по математика в Австралия. Задачите съчетават интересни и атрактивно представени математически идеи, съчетани с безкомпромисна яснота и прецизност. Конкурсът е разделен на 5 възрастови групи, като за всяка има по 30 въпроса.

 

За участието на България:

По инициатива на Съюза на математиците в България и Института по математика и информатика при Българска академия на науките за първи път Австралийското математическо състезание бе проведено експериментално в България през есента на 1989 г. От 1992 г. български участници започват да участват официално в състезанието. От тогава неизменно специалисти от Института по математика и информатика участват както в подготовката на задачи, така и в организацията на състезанието. От 1994 до 2011 г. България има 51 медалисти.

Медалисти за 2012 г.
Даниел Атанасов - СМГ (в момента 10 кл.)
Грегориян Пириндев - СМГ (в момента 11 кл.)
Емилиян Рогачев – СМГ (в момента 11 кл.)
Александър Тенев – СМГ (в момента 11 кл.)

Медалисти за 2013 г.
Костадин Гаров – ПМГ Бургас (в момента 9 кл.)
Емилиян Рогачев – СМГ (в момента 11 кл.)
Нгуен Чи Зунг – СМГ (в момента 12 кл.)

 

Архив на новините