ИМИ - БАН

Награда на ИМИ

Документи

Цифрово хранилище

Цифрово хранилище

Библиотека на ИМИ

Музей

Българската академия на науките, Институтът по математика и информатика при БАН и Съюзът на математиците в България бяха домакини на официалната церемония по награждаването на българските ученици, лауреати от международното Австралийско математическо състезание за 2012 и 2013 г.

Почетен гост на събитието бе Президентът на Република България г-н Росен Плевнелиев и Нейно Превъзходителство г-жа Джени Блумфийлд, посланик на Австралия за България. На тържеството присъства и Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров.

Посланикът на Австралия у нас Джени Блумфийлд връчи пет медала на млади български математици, участвали в международната надпревара - Грегориян Пириндев, Емилиян Рогачев, Даниел Атанасов, Александър Тенев и Нгуен Чи Зунг.

Президентът Росен Плевнелиев връчи златни медали и сертификати на Костадин Гаров и Емилиян Рогачев, които са събрали максималния брой точки на последното издание на международното състезание през 2013 година. Д-р Димитър Вълчев получи от президента сертификат за спечелена стипендия от Австралийското правителство за развиване на научна работа в Университета в Аделаида.

„България може ясно и категорично да заяви, че има една от най-силните математически школи в света и доказателства за това са високите резултати на българските ученици от глобалната платформа - Австралийското математическо състезание.” Това заяви президентът Росен Плевнелиев при награждаването на българските ученици.

Директорът на Института по математика и информатика, чл.-кор. Юлиан Ревалски, откри церемонията като отбеляза, че вече повече от 40 години Институтът, заедно със Съюза на математиците в България работи усилено за откриването и развитието на младите таланти. „Математиката, която е известна със своята универсалност, служи като мост на приятелство между България и Австралия”, заяви чл.-кор. Юлиан Ревалски.

Акад. Петър Кендеров, председател на СМБ, подчерта, че във всяка от 20-те години, в които Австралийското математическо съсезание се провежда у нас, нашите деца винаги са печелили медали. „Когато човек се научи да решава математически задачи, той се научава да решава и всякакви задачи”, отбеляза още академик Кендеров.

Посланикът на Австралия Джени Блумфийлд също изтъкна факта, че успехът на българските ученици е вече традиционен. „Отправям поздравления и към победителите от настоящата година. Упоритата им работа, постоянство и стремеж към отлични резултати са пример за всички нас.”

„Наградите, които връчваме днес, са признание за постиженията на отличилите се ученици, но не само за тях, а и за техните преподаватели, семейства и общността, в която живеят. Те са и свидетелство за непоколебимостта и успеха на всички българи”, с тези думи се обърна Н. Пр. Джени Блумфийлд към всички гости на церемонията.

На тържественото награждаване присъства и заместник министър-председателят г-жа Даниела Бобева, която изтъкна, че „математиката е вечното свързващо звено между невежеството и мъдростта, между човека и природата. Нищо нямаше да има, ако я нямаше математиката.”

„Има творчество и хармония между числата”, заяви Бобева. „Всичко е във вашите ръце, но най-вече във вашите умове”, обърна се тя към младите математици.

Специални поздравителни адреси изпратиха Председателят на НС Михаил Миков и Министър-председателят на Република България Пламен Орешарски.

За Австралийското математическо състезание:
Австралийското математическо състезание е международно математическо състезание на английски за ученици от 3 до 12 клас. Състезанието е едно от най-големите от този род в света (в него вземат участие 38 държави; през всяка от последните години в него участват малко под половин милион ученици, повечето от които от Австралия, Нова Зеландия и Океания).
Състезанието се организира от организацията с идеална цел Australian Mathematics Trust. Авторите на задачите са сред най-опитните преподаватели по математика в Австралия. Задачите съчетават интересни и атрактивно представени математически идеи, съчетани с безкомпромисна яснота и прецизност. Конкурсът е разделен на 5 възрастови групи, като за всяка има по 30 въпроса.

За участието на България:
По инициатива на Съюза на математиците в България и Института по математика и информатика при Българска академия на науките за първи път Австралийското математическо състезание бе проведено експериментално в България през есента на 1989 г. От 1992 г. български участници започват да участват официално в състезанието. Оттогава неизменно специалисти от Института по математика и информатика участват както в подготовката на задачи, така и в организацията на състезанието.

От 1994 до 2011 г. България има 51 медалисти.

Архив на новините