Научен календар

Flat View
Вижте по година
Месечен
Вижте по месец
Weekly View
Вижте по седмица
Daily View
Днес
Search
Търси

Национален колоквиум по математика

Сряда, 18. Октомври 2017, 16:15
Клика : 248

 СЪЮЗ НА МАТЕМАТИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ
ИНСТИТУТ ПО МАТЕМАТИКА И ИНФОРМАТИКА - БАН


НАЦИОНАЛЕН КОЛОКВИУМ ПО МАТЕМАТИКА

Поредната сбирка на Националния колоквиум по математика ще се състои на 18 октомври 2017 г. (сряда) от 16:15 часа в Заседателната зала на ИМИ-БАН, София, ул. „Акад. Г. Бончев”, блок 8.

Доклад на тема:

От една диофантова транспортна задача от 2016 година и нейното решение през 1903 година към класически проблеми на алгебрата

ще изнесат доц. д-р Силвия Бумова и акад. Веселин Дренски, ИМИ–БАН.

Поканват се всички интересуващи се.

Ръководител на Колоквиума: акад. П. Попиванов

Резюме. В края на 2016 година испански математици публикуваха препринт, в който разглеждат задача за печалбата при превоз на коли от завода до дистрибутора. Задачата се свежда до намиране на решенията в неотрицателни цели числа на две линейни неравенства от специален вид.

Оказва се, че много по-общи системи от линейни неравенства могат да се решат в неотрицателни цели числа като се използва метод, разработен от Елиот през 1903 година и усъвършенстван от МакМахон в неговото Ω-смятане от 1915–1916 година.

В резултат на усилията на група български математици – Силвия Бумова, Георги Генов, Румен Данговски, Веселин Дренски, Пламен Коев, Пламен Кошлуков, Боян Костадинов и Елица Христова, съвместно с Франческа Бенанти и Антонио Джамбруно от Италия и Шехмус Фъндък от Турция, този метод се доразвива за решаване на основни задачи от класическата теория на инвариантите и теорията на алгебрите с полиномни тъждества. 

 

 

Местоположение: Заседателна зала, ИМИ - БАН