Научен календар

Flat View
Вижте по година
Месечен
Вижте по месец
Weekly View
Вижте по седмица
Daily View
Днес
Search
Търси

Юбилейна научна конференция "100 години от рождението на проф. Тагамлицки", 15-17 септември 2017 г.

Петък, 15. Септември 2017, 13:00
до Неделя, 17. Септември 2017
Клика : 256

 

 

По повод навършването на 100 години от рождението на проф. Ярослав Тагамлицки, Факултетът по математика и информатика, СУ "Св. Кл. Охридски" и Институтът по математика и информатика – БАН организират юбилейна научна конференция в негова чест.

Конференцията ще се проведе от 15 до 17 септември 2017 г., неин домакин е ФМИ.

Събитието има за цел да почете живота и работата на изтъкнатия български математик, помнен от поколения математици със своето обаяние и считан за символ на академизма.

Проф. Тагамлицки (1917-1983) има изключителен принос за развитието на българската математика както чрез забележителните си научни постижения, така и чрез подготовката и въвеждането в изследователската работа на цяло поколение по-млади математици. За него преподаването на математиката е призвание, следвано с изключително чувство за отговорност и забележително майсторство.

През 1943 г. Тагамлицки защитава докторска дисертация в Лайпцигския университет (Германия), където е изпратен на специализация при изтъкнатите математици Паул Кьобе и Ван дер Варден. Темата на дисертацията му (научен ръководител Паул Кьобе) е: "Към общия принцип за кръговото нормиране в конформното изображение". След завръщането си в България, той наследява като ръководител на катедрата по диференциално и интегрално смятане проф. Кирил Попов, а в началото на 50-те основава прочутия си кръжок, през който като асистенти, аспиранти, демонстратори и студенти преминават най-ярките представители на българската математическа мисъл от втората половина на 20. век.

Повече за работата и живота на Ярослав Тагамлицки можете да прочетете тук.

Програмата на Юбилейната конференция можете да прочетете тук.

Местоположение: ФМИ, бул. "Джеймс Баучър" 5, София