Научен календар

Flat View
Вижте по година
Месечен
Вижте по месец
Weekly View
Вижте по седмица
Daily View
Днес
Search
Търси

Общ семинар на секция "Анализ, геометрия и топология"

Вторник, 16. Февруари 2016, 14:00
Клика : 374

 

Поредното заседание на Общия семинар на секция "Анализ, геометрия и топология" ще се проведе на 16 февруари 2016 г. от 14:00 часа в зала 478 на ИМИ.

Доклад на тема:

Съществуване и многозначност на решения на гранични задачи за диференциални уравнения от четвърти и от дробен ред с импулси

ще изнесе Степан Терзиян.

Поканват се всички интересуващи се.

Резюме. В първата част на лекцията се разглежда съществуването и многозначността на решения на гранични задачи за диференциални уравнения от четвърти ред в теорията на фазовите преходи. Приложен е вариационен метод с използване на теореми за минимизация, хребета и Кларк.

Във втората част се разглежда съществуването и многозначността на решения на импулсни задачи за диференциални уравнения от дробен ред. Участват дробни производни в смисъл и на Риман-Лиувил, и на Капуто. Приложен е вариационен метод основан на теорема за минимизация и теорема за три критични точки на Бонано и Кандито.

Резултатите са частично публикувани в:

[1] Cabada A., Tersian S., Existence and multiplicity of solutions to boundary value problems for fourth-order impulsive differential equations, Boundary Value Problems 2014, 2014: 105, http://www.boundaryvalueproblems.com/content/2014/1/105.

[2] Bonanno, G., Rodriguez-Lopez, R., Tersian, S., Existence of solutions to boundary value problem for impulsive fractional differential equations, Fractional Calculus and Applied Analysis 17 (3), 2014, pp. 717-744, Springer – De Gruyter Open.

Данни за контакт: В. Милушева, vmil@math.bas.bg
Местоположение: Зала 478, ИМИ - БАН