Научен календар

Flat View
Вижте по година
Месечен
Вижте по месец
Weekly View
Вижте по седмица
Daily View
Днес
Search
Търси

Национален семинар по информатика

Сряда, 10. Февруари 2016, 14:00
Клика : 432


 

На 10.02.2016 г. (сряда), от 14.00 ч., в зала „Акад. Додунеков” на ИМИ-БАН (№ 055)

 Проф. д-р Кольо Онков, Аграрен университет, Пловдив

 ще изнесе доклад на тема:

 „Информационна система, основана на свързани текстови данни, с приложение в растителната защита”

 

Изпращайте вашите мнения и предложения за доклади на Националния семинар по информатика на:

 

Председател: проф. Аврам Ескенази (eskenazi@math.bas.bg)

Секретар: доц. Стоян Порязов (stoyan@math.bas.bg)

Резюме. Информация и знания от естествените науки биология, химия, физика и медицина, представени предимно в текстова форма, са в основата на справочници, инструкции и нормативи в области като растителна защита, ветеринарна медицина, екология и др. Проблемите при тяхното използване са значителния обем на текстовете и сложните връзки между термините, описващи правила, изисквания и ограничения. Интелигентна компютърно-базирана система има значително по-добри възможности за извличане на експертна информация и вземане на адекватни решения отколкото полуструктурираните текстове на хартиен или електронен носител.

Концепцията на информационна система, основана на свързани текстови данни интегрира два подхода:релационен за структуриране на данните иобектно ориентиран за моделиране и анализ. С оглед прилагането на тази концепция в областта на растителната защита, създадена е онтология на използването на химически средства (пестициди) за лечение на земеделските култури от вредители.

Основни елементи на разработената информационна система за растителна защита в България са: а) кодиране на наименованията на култури, вредители и пестициди, което дава възможност за свързването им; б) йерархично структуриране на обектите в релационна база данни; в) обектно ориентиран софтуер за анализ на данните. Информационната система е насочена към експерти в държавни, образователни и научни институции, земеделски специалисти и производители, а също така мениджъри управляващи бизнеса с пестициди и свързаните с тях технически и финансови ресурси.

Представени са вижданията на автора относно развитието и приложението на представеното решение.

Данни за контакт: доц. Стоян Порязов (stoyan@math.bas.bg)
Местоположение: Зала 055 "Акад. Додунеков"